Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

För pedagoger och unga

Här finns information om litteratur och skrivande för dig som gillar att skriva och för dig som arbetar med barn och unga.

För dig som är ung

Under hösten kan du som är 13-20 år dels gå med i en grupp för skrivintresserade unga och prata om hur vi kan sprida intresset vidare. Dels kan du vara med i vår skrivartävling. Är du pedagog och känner skrivintresserade ungdomar, vill vi gärna komma i kontakt med dig!

Projektet Unga skriver handlar om att få fler unga att skriva eller öka intresset för skrivande bland unga i Örebro län.

Har du tankar och idéer om skrivande och vill dela med dig? Du kan vara intresserad av att skriva dikter, raptexter, manus till en serie eller ett spel. Kanske skriver du en bok eller en novell. Välkommen att anmäla dig till vår nya referensgrupp där vi pratar skrivande och hur vi kan väcka intresse för det hos fler unga i länet! Då får du också chansen att lära känna andra skrivintresserade och forma våra träffar:

Jag vill vara med! Skicka in din intresseanmälan via e-post till projektledaren, Rebecca Hoffstein.

Vad ska vi prata om?

Vi vill höra dina åsikter och tankar om olika skrivande aktiviteter! Det kan handla om att hjälpa till att komma på teman för kommande skrivartävlingar, prata om hur vi kan få fler att vilja skriva och om det behövs fler eller andra platser för att mötas på.

Hur går det till?

Under hösten startar vi upp referensgruppen och när du är med blir du till att börja med inbjuden via mejl till två träffar hösten 2024. Varje möte är 1-2 timmar på eftermiddag eller tidig kväll. Vi ses på plats eller digitalt, du är med och bestämmer!

Du kan också få några korta frågor i en enkät som vi skickar ut via mejl. Frågorna tar max fem minuter att svara på.

Du bestämmer själv vad du vill vara med på. Som tack för att du är med bjuder vi på fika på våra träffar och en biobiljett när du deltagit i någon aktivitet.

Du kan när som helst meddela om du inte längre vill vara med i referensgruppen. Då tar vi bort dig från våra utskick.

Gillar du att skriva, är 13-20 år och bor i Örebro län? Då kan du vara med och tävla om fina priser i höstens skrivartävling som pågår september-oktober.

Läs mer om tävlingen och skicka in ditt bidrag

Vi söker dig som vill engagera dig, komma med idéer på hur vi kan väcka skrivlusten hos fler unga i länet. Känner du unga som skulle kunna vara intresserade att delta i en referensgrupp? Eller har du idéer/erfarenheter av skrivpeppande du vill dela? Hör gärna av dig med dina tips och idéer via e-post!

Jag har tips och idéer till projektledaren för Unga skriver, klicka här och skicka e-post till Rebecca Hoffstein

Läs mer om projektet Unga skriver

Ämnet kreativt skrivande är öppet för alla barn i länet som går i årskurs 1-6. Deltagare som kommer från kommuner utanför Örebro får låna busskort.

Anmälan till Kulturkollo är öppen i maj och annonseras i kalendern.

Kulturkollo Kreativt skrivande arrangeras årligen av Kulturskolan, Örebro kommun i samverkan med Region Örebro län.

Sommarförfattarskola på Nynäs slott i Sörmland är för dig mellan 14-20 år som vill utveckla ditt skrivande. Det är ett fyradagars internat där du får professionell ledning i ditt skrivande av verksamma författare.

Läs mer om Författarskolan och anmäl dig här

För dig som är pedagog

Du som arbetar med barn och unga i förskola, skola och gymnasiet kan hitta Region Örebro läns professionella litteraturutbud på KulturKraft.

Fjärdeklassare i länet kan få besök av kända poeter och tillsammans läsa, utforska, tolka och skriva poesi.

Läs mer om P som i poesi (Författarcentrum Öst)

Projektet drivs av Författarcentrum Öst och får under 2024 stöd från bland andra Region Örebro län.

Den litteraturfrämjande verksamheten ger stöd till verksamma inom det litterära fältet. Det kan handla om ekonomiska stöd, fortbildning och nätverk.

Syftet är att skapa bättre förutsättningar för författare och andra funktioner i det litterära ekosystemet i länet – allt från skrivintresserade barn och ungdomar till etablerade författare. Centralt i verksamheten är att arbeta för en mer långsiktig etablering av litteraturen som konstform i länet.

Det regionala uppdraget är att

  • stärka den litterära kulturella infrastrukturen i Örebro län och synliggöra litteratur och litterära upphovspersoner i länet med syfte att främja litteraturen som konstform
  • stärka det litterära skapandet bland länets invånare oavsett bakgrund och kön med ett särskilt fokus på unga
  • genom omvärldsbevakning och kompetensutveckling främja litteraturutvecklingen i länet.
  • genom regionalt och nationellt samarbete främja litteraturutvecklingen i länet
  • skapa bättre förutsättningar och villkor för författare och andra personer i det litterära ekosystemet att verka i länet, bland annat genom ekonomiskt stöd.

Kontakter

Johanna Berglund

Utvecklingsledare: Litteratur

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 2 september 2024