Padel – en populär sport
Publicerad: 2021-11-19 11:10
Padel är en sport som ökar snabbt i popularitet. Men många padelspelare råkar också ut för skador. – Kanske är kroppens rörelseapparat inte van vid de snabba rycken som sporten innebär, menar ortopeden Frederik Berstad Møse på Universitetssjukhuset Örebro.
Victoria Åhvall och Lisa Lann
Padel är en av de snabbast växande sporterna i Sverige. På bara några år har antalet licensierade spelare mer än fördubblats och närmare 700 banor byggts. Sverige är det land som har flest antal padelbanor per 100 000 invånare.
Ur ett folkhälsoperspektiv är det ökande intresset för sporten positivt. Men padelspelet är också förenat med en ganska stor risk för skador. Ortopedkliniken på Universitetssjukhuset Örebro har de senaste åren fått ta emot allt fler avslitna hälsenor, vilket man kan sätta i direkt samband med padelspel.
Frederik Berstad Møse, ortoped
– Under de senaste åren har padel smugit sig in som en relativt vanlig orsak till att patienter söker akut vård hos oss, säger Frederik Berstad Møse, överläkare i ortopedi.
De vanligaste padelskadorna beror på överbelastningar som sker vid snabb acceleration. Skadorna kan också bero på plötsliga fall eller vridvåld som händer snabbt vid riktningsförändringar under spelets gång. Skador som exempelvis hälsenerupturer, knäskador och fotledsstukningar är vanliga. Hälsenerupturer, som innebär att hälsenan slits av helt eller delvis, sker plötsligt. Ibland hörs en smäll eller ett knäpp när det sker. Smärtan kan kännas som en spark på vaden. Rehabiliteringen däremot tar lång tid.
– En bra behandling av hälsenerupturer är ett gips i spetsfot och efter att gipset har tagits bort en övergång till en ortos, en slags plaststövel, med hälkuddar. I vissa fall väljer vi också att göra en operation och sy ihop hälsenan. Det gäller främst yngre personer. Att komma tillbaka till padelbanan efter en sådan här skada tar minst fyra månader och kräver oftast också rehabilitering hos en fysioterapeut, säger Frederik Berstad Møse.
Andra sporter som är skadedrabbade är bland annat fotboll och innebandy där knäna ofta tar stryk. Inom ishockey är axlarna utsatta medan större skador kan förekomma vid bland annat enduro och ridning.
Att just padel är så skadedrabbat tror Frederik Berstad Møse beror på att det är en populär sport som man lär sig spela ganska snabbt.
– Man kan ju få till ett ganska trevligt spel efter en kort introduktion. Kanske är kroppens rörelseapparat inte van vid de snabba rycken som sporten innebär? Sen blir hälsenan svagare i relation till vadmusklerna när man blir äldre. Det är inte ovanligt att 30–40 åringar ådrar sig hälsenerupturer, säger han.
Vad ska man tänka på för att undvika skador?
– Värma upp och ta det lite försiktigt, speciellt om det är första gången man spelar.
På Backahallen i Örebro spelar Lisa Lann och hennes vänner en träningsmatch i padel. Att sporten är skadedrabbad vet hon och hon har därför funderat en del på skadeförebyggande åtgärder.
– Jag tror att det är viktigt att inte göra längre uppehåll mellan träningarna. Att välja rätt skor för underlaget är också viktigt, liksom att lyssna på kroppen och vila vid behov.
Väninnan Ulrika Palm Gustafsson nickar instämmande.
– Jag tror att många jäktar iväg över lunchen för att spela padel. Då hinner de inte riktigt värma upp, det kan öka skaderisken. Sen finns det också risk att man slår i glaset i för hög fart eller att man råkar slå sin partner när man slår på samma boll under spelets gång. Kommunikation är viktigt för att undvika det.
TEXT Johanna Berglund
FOTO Maria Bergman/Håkan Risberg
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 12 september 2022