Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Nytt traumarum på USÖ stärker akutsjukvården i Mellansverige

Publicerad: 2022-05-17 09:23

Nytt högspecialiserat traumarum öppnar den 17 maj på akutmottagningen på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ), där ska de svårast skadade patienterna tas omhand. Rummet finns i direkt anslutning till den nya akutröntgen. Tack vare närheten till röntgen och en toppmodern utrustning kortas tiden avsevärt för det akuta omhändertagandet.

Patienten är på väg att röntgas i traumarummet.

Patienten är på väg att röntgas i traumarummet. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

Det nya högspecialiserade traumarummet på akuten på USÖ, har en unik lösning som USÖ är först i Sverige med att använda. Det som är speciellt med det här rummet är att patienten, under hela det akuta omhändertagandet, inte behöver flyttas mer än från ambulansbåren till det speciella operationsbordet som finns i traumarummet.

- I traumarummet på akuten kan vi nu undersöka och röntga patienten samtidigt som vi börjar behandla. Röntgenapparaten, en så kallad sliding gantry, körs på skenor i golvet över patienten. Rummet står inte tomt om vi inte har någon traumapatient, utan vi använder det då till andra patienter på akuten, säger Emil Waldenmark, enhetschef vid akuten på USÖ.


Tiden en viktig faktor

Patienten ligger kvar på samma operationsbord i samma rum. Visar det sig att patienten behöver opereras omedelbart, kopplas operationsbordet loss och patienten körs till operation. Där sätts operationsbordet på plats i operationssalen och patienten har hela tiden legat kvar på samma operationsbord.

- Det här innebär att vi kan förkorta tiden för det akuta omhändertagandet av den svårt skadade patienten, vilket kan vara livsavgörande, berättar Rickard Lindgren, överläkare i kirurgi och ordförande för traumagruppen på USÖ.

Alla svårare traumafall i länet kommer alltid till USÖ. Den breda specialistkompetens som finns på USÖ säkerställer omhändertagandet av patienten oavsett vilken typ av skador det visar sig att patienten har. När larmet om att en traumapatient kommer till akuten kallas alltid traumabakjouren in. Det är en erfaren kirurg med speciell utbildning i just traumaomhändertagande. Utifrån vilka skador patienten har kallar traumabakjouren in olika specialistkompetenser, exempelvis thorax- och neurokirurger.

- En traumapatient är en riktigt svårt skadad patient, och då är tiden för omhändertagandet en av de viktigaste faktorerna. Nu kortar vi den tiden med upp till 30 minuter, säger Kjell Ögren, överläkare i anestesi och intensivvård.

Patienter från hela länet och från närliggande län

Det här gynnar traumapatienter från hela länet, men även patienter från närliggande län. USÖ har en helikopterplatta på taket där helikoptrar med traumapatienter kan landa och patienten kan sedan snabbt tas omhand i traumarummet.

- Med det nya traumarummet och den kompetens som finns här fortsätter vi utvecklingen av ett traumacentrum i Örebro. Det innebär att vi stärker sjukvården i Örebro län och i Mellansverige, säger Karin Sundin (s), regionråd.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 17 maj 2022