Nationell uppmärksamhetsvecka för riskbruk av alkohol
Vecka 45 är den nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol. Därför vill vi ta en titt på vad som räknas som ett riskbruk av alkohol samt ge tips på ett digitalt verktyg där du kan kartlägga din alkoholkonsumtion och även få stöd till att förbättra dina konsumtionsvanor om du vill.
Vad räknas som ett riskbruk av alkohol?
Riskbruk är en term som används inom företagshälsan och hälso- och sjukvården för att identifiera personer som bör erbjudas stöd. Riskbruk är när någon dricker:
- 10 standardglas eller mer per vecka
- 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle en gång i månaden eller oftare.
Definitionen om vad som räknas som ett riskbruk är densamma för både kvinnor och män.
Vilka är riskerna med ett riskbruk?
Ett riskbruk kan leda till att man hamnar i ett beroende. Men det kan också leda till sjukdomstillstånd såsom skrumplever, högt blodtryck, svårare infektioner och sämre läkning samt depression. Det kan också få en negativ påverkan på ens relationer och sociala liv. Negativa konsekvenser av en hög alkoholkonsumtion behöver alltså inte bara komma till följd av ett beroende utan de kan komma redan på ett riskbruksstadie.
Ta reda på hur din alkoholkonsumtion ser ut
Är du intresserad att veta om dina alkoholvanor faller inom ramen för ett riskbruk? Just nu erbjuder Regionhälsan i samarbete med Karolinska institutet möjligheten för dig att kostnadsfritt och helt anonymt testa dina alkoholvanor genom Alkoholexperimentet.
Alkoholexperimentet – så här går det till
Du börjar med att svara på några frågor om dina alkoholvanor. Vill du efter det förbättra dina vanor får du möjligheten att delta i ett av tre experiment under en månadstid samt få stöd från projektet under experimentets gång.
Delta i Alkoholexperimentet
Du väljer helt själv om du vill berätta för din chef eller företagshälsa att du deltar i experimentet. Här kan du läsa mer om Alkoholexperimentet.
Alkoholexperimentet är öppet för dig som jobbar inom:
- Region Örebro län
- Hallsbergs kommun
- Kumla kommun
- Laxå kommun
- Lekebergs kommun
- Lindesbergs kommun
- Ljusnarsbergs kommun
- Nora kommun
- Örebro kommun
Vill du veta mer om alkohol och droger i arbetslivet?
Här kan du se en föreläsning på ämnet alkohol och droger i arbetslivet med företagsläkare och företagssköterska från Regionhälsan.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Friday, November 1, 2024