Hälsofrämjande och förebyggande insatser
Förebyggande arbetsmiljöarbete handlar om att avvärja och skydda genom att förebygga ohälsa och olycksfall, både i den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön. Att arbeta hälsofrämjande innebär att ta vara på det som redan är bra och främja det för att skapa en trivsam arbetsplats.
För vissa arbetsmoment är det lagstadgat med hälsoundersökning för att på ett tidigt stadie se om det finns speciella risker för en individ i det aktuella arbetet.
I AFS 2019:3 medicinska kontroller i arbetslivet kan du läsa mer om vilka regler som gäller för olika risker. Där fastställs bland annat att anställda med arbeten som exempelvis utförs på natten, är handintesivt eller innefattar vibrationer ska erbjudas undersökning. Undersökningen genomförs av en företagssköterska som gör en bedömning om medicinsk lämplighet för arbetet.
Hälsoundersökningar kan genomföras för en enskild medarbetare, en arbetsgrupp eller en organisation. Tjänsten föregås av ett strategimöte där du som chef tillsammans med Regionhälsan tittar på vad som behövs i din verksamhet/för din medarbetare. Om mötet visar att en hälsoundersökning är en passande insats utifrån de behov som finns så inleds insatsen med en webbenkät som tillsammans med dialog ligger till grund för hur undersökningen ska genomföras och till vem/vilka grupper den ska riktas.
Hälsoundersökningar används som en kartläggning för att visa vilka efterföljande insatser som är lämpliga för att bättra medarbetarens/arbetsgruppens hälsa samt det fysiska och psykosociala arbetsklimatet. För att följa upp resultatet planeras en uppföljning in. Syftet med tjänsten är att främja hälsosamma levnadsvanor genom fokus på individuella, organisatoriska och arbetsmiljömässiga faktorer.
För att få till en bra arbetsmiljö är alla som arbetar på en arbetsplats viktiga. På Regionhälsan har vi därför tagit fram kortare föreläsningar som riktar sig till medarbetare. Syftet med föreläsningarna är att öka kunskapen om arbetsmiljön, vad som påverkar den och hur vi kan göra den bättre. Perfekt kompetensutveckling för en medarbetargrupp under en arbetsplatsträff eller planeringsdag.
Är du som chef intresserad av en av våra föreläsningar till din medarbetargrupp är du välkommen att kontakta oss på Regionhälsan. Du kan kontakta oss på telefon, 019-602 77 00, eller skicka din förfrågan till oss på mejl, regionhalsan@regionorebrolan.se.
Är du medarbetare och vill att vi kommer ut till din verksamhet? Kontakta din chef.
Belastning på arbetsplatsen kan påverka kroppen och dina möjligheter att röra på dig. När vi pratar om hälsofarlig belastning pratar vi ofta om hög, ensidigt upprepad, eller långvarig låg belastning utan tillräckliga avbrott för återhämtning eller rörelsevariation.
För att hjälpa din arbetsplats med belastningsergonomi har vi tagit fram den här föreläsningen där vi svarar på frågorna:
- Vilka arbetsmoment kan innebära risk för att leda till belastningsskada eller -sjukdom?
- Vilka är de tidiga tecknen på belastningsskada som du bör se upp med?
- Vilka är grundprinciperna för manuell hantering, det vill säga förflyttning och lyft av olika föremål – allt från möbler till människor?
Under föreläsningen får ni kunskap om riskerna med belastning och hur ni kan jobba för att undvika dem.
Idag är vi många som arbetar stor del av vår arbetsdag framför en bildskärm, till exempel en dator. Det är vanligt med belastningsbesvär i exempelvis nacke, skuldror och armar vid den typen av arbete. Det ökar även risken för stress och synbesvär såsom ögontrötthet.
Under den här föreläsningen tittar vi på hur ni kan göra för att får till en bra ergonomi vid bildskärmsarbete. Vi pratar om:
- arbetsställningar
- utrustning
- bildskärmsinställningar
- ljusförhållanden
- vikten av variation och blickvila.
Föreläsningen ger er bra handfasta fakta och råd om hur ni kan jobba med att förbättra er ergonomi vid bildskärmsarbete och främja bra arbetsförhållanden.
Vår ljudmiljö påverkar oss på olika sätt och ljudet behöver inte vara klassat som hörselskadligt buller för att vi ska bli besvärade av det. En störande ljudmiljö kan leda till stress, trötthet och koncentrationssvårigheter.
Under föreläsningen delar vi med oss av kunskaper om hörseln och hur vi kan undersöka vår ljudmiljö samt om den egena hörseln. Vi ger även förslag till enkla åtgärder som kan hjälpa er till en bättre arbetsmiljö. Föreläsningen ger er kunskap om hur ni kan arbeta för att minska riskerna med ljud och oljud i er arbetsmiljö.
Komplettera gärna föreläsningen med ett avsnitt om ergonomi för rösten.
Många yrken är krävande för rösten, till exempel inom förskola, skola och kundservice. Vanliga symptom som bristande röstergonomi på arbetsplatsen kan leda till är exempelvis heshet, ansträngdhet och sveda och värk i halsen.
Under den här delen av föreläsningen tittar vi på:
- vad som påverkar rösten
- vilka de tidiga varningstecknen är för att utveckla besvär
- hur ni kan arbeta förebyggande för en bra röstergonomi.
Det här avsnittet ger er kunskap om hur ni gör för att skapa en skonsam arbetsmiljö för rösten.
Synen är det sinne som tar emot mest inflöde från omvärlden. Dålig belysning kan bland annat leda till huvudvärk, ögonbesvär och värk i kroppen. För en bra arbetsmiljö krävs därför bra ljusförhållanden.
Under den här föreläsningen pratar vi om ljusförhållanden och hur de påverkar oss. Vi tittar bland annat på:
- belysning
- bildskärmar
- dagsljus
- bländning
- reflexer
- kontraster
- ljusbehov
- synstress
- synhjälpmedel.
Föreläsningen ger er information och kunskap om synergonomi som ni kan använda er av för att skapa en bättre arbetsmiljö på er arbetsplats.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Thursday, August 29, 2024