Vi kan ge dig råd om:
- hur du minskar kostnaderna för hushålls- och fastighetsel
- vilket värmesystem som passar ditt hus, ditt företag eller din fastighet bäst
- hur du går tillväga om du vill installera solceller
- hur du installerar laddbox för elbil
- hur du planerar för låga energikostnader om du ska bygga nytt eller renovera
- vilken typ av belysning du kan välja i stället för glödlampor
- hur du kan minska kostnaderna för transport
- vilka bidrag som finns att söka och mycket mer.
Vi hjälper dig att spara energi och pengar! Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, föreningar, organisationer samt små och medelstora företag. Rådgivningen kan ske per telefon, digitalt möte, e-post eller genom ett personligt besök.
I Örebro län finns fyra energi- och klimatrådgivare, som är anställda av länets kommuner, samordnas av Region Örebro län och finansieras av främst Energimyndigheten. Kontaktuppgifter till energirådgivarna finns längst ner på sidan.
Snabba tips för att spara energi i hemmet
Sänk temperaturen, speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen.
Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin. Undvik att spola av disken före maskindisk och välj Eco-programmet.
Välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
Stäng av apparater och släck lamporna när du lämnar rummet. Använd LED-lampor - de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor och håller upp till 15 000 timmar.
Häng kläderna för att torka i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
Vädra smart! Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
Det ska vara +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
Källa: Energimyndigheten
Kontakta din energi- och klimatrådgivare
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Wednesday, October 16, 2024